- un pachet de malt – se gaseste la orice magazin de naturiste si are aproximativ 100grame;
- un pumn de boabe de porumb – daca nu gasiti, puteti pune si boabe de porumb pentru floricele;
- hamei, cam jumatate de pumn ;
- un pumn de orz uscat si un pic prajit pe o plita, cat sa crape si sa prinda o culoare rumenie – si puteti sa il prajiti pe o tava in cuptor in lipsa de plita;
- 1/2 kg zahar
- un cub de drojdie de bere
- 10 litri de apa - daca e de robinet e bine sa o fierbeti in prealabil
Mod de preparare
Puneti cu 10 ore inainte la inmuiat graunte de porumb.
Cei 10 litri de apa pun la fiert. Se adauga si grauntele de porumb si orzul. Cand boabele de orz si porumb au crapat si sunt deja bine fierte se dauaga si hameiul si maltul. Se mai lasa sa dea un clocot si apoi se acopera si se lasa la racit, pentru a se forma infuzia de hamei (de asta mai spun la bere ca-i ceai de hamei :
Cand “ceaiul” se raceste cam la 20-30 de grade (ceai caldutz), cat sa poti sa bagi degetu fara sa te frigi. Strecurati ceaiul intr-un alt recipient.
Toata berea trebuie sa fie in acelasi vas deoarece apoi se adauga zaharul si drojdia. Atentie, daca e prea fierbinte supa de bere, omorati drojdia. Zahar se mai poate adauga, dupa gust, insa nu exagerati ca obtineti braga.
Mestecati bine totul si apoi puneti continutul in sticle de plastic curate si aerisite. Se lasa in bucatarie cateva ore cat sa inceapa sa fermenteze. Cand vedeti ca sticlele s-au intarit din cauza presiunii mutati-le undeva la racoare.
Nu contine alcool.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu