Retete din Bucovina

duminică, 4 ianuarie 2015

Cozonac Bucovinean


Ingrediente 
  • 1200 g faina extra;
  • 1 pahar cu miere;
  • 200 g de stafide;
  • 2 cesti de lapte;
  • 50 g de drojdie;
  • 2 plicuri de zahar vanilat;
  • 1 lingurita de sare;
  • 500 g de miez de nuca;
  • 15 oua;
  • 2 pahare de unt + 50 g pentru uns tava;
  • 400 g de zahar;
  • coaja de lamaie;
  • o lingurita de esenta de rom;
Mod de preparare

  • se amesteca laptele cu zaharul si se pune putin la incalzit pe marginea plitei;
  • se pune untul la loc caldut ca sa se topeasca;
  • se separa albusurile de galbenusuri;
  • se bat albusurile,iar galbenusurile se freaca cu putin zahar;
  • se cerne faina intr-un lighean;
  • se pun laptele, ouale si drojdia si se framanta;cind aluatul incepe sa se lege,se adauga untul,esenta de rom,satafidele, zaharul vanilat si coaja de lamaie;
  • se mai framanta 15 minute,dupa care aluatul se lasa o ora la dospit;
  • se toaca nucile prin masina,apoi se amesteca cu miere de albinie;
  • se ia coca dospita,se imparte si se intinde bucata cu bucata ;
  • se presara nuca pe foaie,cit incape si se ruleaza;
  • se ung tavile cu unt si se tapeteaza cu faina,apoi se aseaza cozonacii si se lasa sa creasca cit tava;
  • se ung cozonacii cu galbenus de ou si se pun la cuptor;
  • se pune o lingura de miere cu putina apa la incalzit;
  • se scot cozonacii din cuptor si se ung apoi cu miere;                                                                      


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu